Sport in Munţii Rodnei

Schi
Schi in Poiana Stiol, Borsa (Magurean Dacian)

Schi si sporturi de iarna

Statiunea Borsa

Este situata in judetul Maramures pe drumul national DN 18 la o altitudine de 850 m. Iarna statiunea ofera posibilitatea practicarii sporturilor de sezon pe partii de schi si sanie. Exista si o trambulina naturala de 50 m unica in Europa. Sezonul de schi dureaza din luna decembrie pana in aprilie.

Pirtii de schi:

Partia Olimpica Nivel greu, lungime = 2980 m, diferenta de nivel = 600 m, transport cablu.

Partia Puzdrele Nivel mediu, lungime = 1000 m, diferenta de nivel = 80 m, transport cablu.

Partia Poiana Stiol Nivel mediu, lungime = 1600 m, diferenta de nivel: 70 m, transport pe cablu.

Partia Poiana Stiol-Vf.Stiol Nivel mediu, lungime = 500 m, diferenta de nivel 40 m, transport cablu.

Partia Bradet Nivel usor, lungime = 200 m, diferenta de nivel de 30 m, transport cablu.

Teleschi = lungime = 790 m. Orar: 9-16. Telescaun lungime = 1920 m. Orar: 9-17

Valea Blaznei

Locul numit Valea Blaznei se afla in judetul Bistrita-Nasaud, in partea de sud-est a Muntilor Rodnei. Accesul in Valea Blaznei se face din localitatea Sant, de pe soseaua DN 17C.

Partia de ski Valea Blaznei are un grad de dificultate mediu, panta medie de 35%, latimea medie 45 m, suprafata pirtiei de 6,9 ha. Este orientata spre sud. Lungimea pirtiei este de 1500 de metri si are cel mai lung teleschi din tara, de 1480 m. Altitudinea la plecare este de 1.500 m si la sosire de 1.100 m, diferenta de nivel fiind de 380 m. Partia este deservita de teleschi de tip 1xTK2 (teleschi biopost cu agatatori ficsi) cu o capacitate de 1100 persoane pe ora (capacitate zilnica optima pe partie = 1200 persoane, capacitate zilnica maxima pe partie = 1500 persoane).

Cabana Pasul Rotunda

Situata in Pasul Rotunda, judetul Bistrita-Nasaud pe drumul national DN 17C. Accesul se face din Valea Mare pe sosea pina se termina partea asfaltata si in continuare pe drumul forestier pina la culmea cea mai inalta a pasului la 1271 m altitudine. Iarna drumul poate fi blocat din cauza zapezii si este bine sa va informati inainte de la cabanier, salvamont Rodna, localnici, etc.

Pirtia de schi din Pasul Rotunda Nu are transport pe cablu.

Schi de tura

Pe linga schiul practicat pe partiile special amenajate in Muntii Rodnei poate fi practicat schiul de tura in general pe tot masivul si pe toata creasta principala.

Ciclism montan

Se poate practica in intreg masivul pe toate drumurile forestiere si pe unele poteci.

Excursii calare

Parcul National Muntii Rodnei organizeaza excursii calare in imprejurimile localitatii Rodna, Valea Vinului, Poiana Narciselor. Informatii suplimentare la Parcul National Muntii Rodnei.