Lacul Lala Mare (foto: Dan Hondrari) |
Muntii Rodnei sunt strabatuti de o vasta retea de ape cea mai mare parte fiind de suprafata dar se intilnesc si ape subterane. Se intilnesc numeroase izvoare de apa dulce precum si izvoare de ape minerale in zona localitatilor Sangeorz-Bai, Parva, Anies, Rodna, Valea Vinului. Apele de suprafata sunt formate din reteaua de rauri, parauri si lacuri care se gasesc pe cuprinsul sau in jurul masivului. Unele din cele mai importante rauri sunt Somesul Mare, Bistrita Aurie, Salauta, Iza, Viseul si afluentii lor care colecteaza apa de pe versantii muntilor.
Somesul MareIzvoraste din partea de est a masivului dintr-o zona situata la granita dintre Muntii Rodnei si cei ai Suhardului si se formeaza din piraiele Zmeu si Preluci. Dintre afluentii cei mai importanti se pot aminti (incepind din amonte): Cobasel, Valea Vinului (Izvorul Bailor), Anies, Cormaia, Feldrisel, Valea lui Dan, Rebra, Gersa, Salauta. Are o lungime de aproximativ 130 km si se intinde pina in zona orasului Dej unde se intilneste cu Somesul Mic si formeaza raul Somes.
Paraul CobaselIzvoraste de sub Virfurile Ineut si Rosu si curge spre sud aproximativ 9 km pina la varsarea in Somesul Mare. Valea Vinului cunoscuta si sub numele de Baia sau Izvorul Bailor se formeaza prin unirea piraieleor Izvorul bailor si izvorul Rosu care colecteaza izvoarele de sub Virful Ineut, Ineu si pina la Virful Omului. Are o lungime de circa 14 km si se varsa in Somesul Mare in zona localitatii Rodna.
AniesulAre o lungime de 21 km si se formeaza din unirea piraielor Aniesul Mare si Aniesul Mic. Acestea colecteaza apele care izvorasc din zona Virfului Gargalau pina in zona Virfului Repede, Laptelui, Rabla. Se varsa in Somesul Mare in satul Anies.
CormaiaAre o lungime de 22 km si se varsa in Somesul Mare la iesirea din satul Cormaia in amonte de Singeorz-Bai. In Cormaia se aduna piraiele de pe versantii crestelor formate de Virful Cormaia pina la Nedeia Birledelorla est si creata formata de Virful Cormaia, Tapului si pina la Virful Dusilor.
RebraIzvoraste din zona Virfului Obirsia Rebrii si este cel mai lung riu de pe versantul sudic cu o lungime de 43 de km. De la izvor si pina unde se uneste cu Piriul Gusetel se numeste Piriul Guset iar de aici pin la varsarea in Riul Somesul Mare se se numeste Rebra. Trece prin doua localitati Parva si Rebra si se varsa in Somes in a treia localitate: Rebrisoara.
GersaIzvoraste de sub Virful Piciorul Negru si are o lungime de 24 de km. Trece prin satele Gersa II si Gersa I si se varsa in Somesul Mare in zona localitattii Rebrisoara.
SalautaAre izvoarele sub Virful Stefanitei si aduna apele sin partea vestica a Muntilor Rodnei. Trece prin localitatile Dealu Stefanitei, Romuli, Fiad, Telciu si Cosbuc si se varsa in Somesul Mare in zona localitatii Salva dupa ce strabate 40 de km. Iza izvoraste de sub virful Batrina si se varsa in Tisa in zona localitatii Sighetu Marmatiei. Are o lungime de 83 de km dar numai o mica parte in amonte trece prin muntii Rodnei.
ViseulIzvoraste din preajma pasului Prislop si are o lungime 77 de km sieste un afluent al riului tisa. Strabate Depresiunea Maramuresului si curge aproape paralel cu muntii Rodnei pe o distanta de aproximativ 30 km.
RepedeaIzvoraste de sub Virful Negoiasa Mare formeaza o vale de 10 km lungime si se varsa in Viseu in localitatea Borsa.
Bistrita AurieAre originea in lacul Izvorul Bistritei de sub virful Gargalau si se varsa in Siret in zona orasului Bacau. Curge pe linga muntii Rodnei pe o distanta de 17 km si ii desparte de Muntii Maramuresului din zona Pasului Prislop pina in zona Pasului Rotunda
LacurileLacurile din Muntii Rodnei sunt relativ de mici ca intindere si destul de putine ca numar majoritatea fiind de origine glaciara. In total masivul are 23 de lacuri dintre care cea mai mare suprafata o are Lala Mare cu 5637 mp si 1,6 m adincime iar cel mai adinc este Lacul Buhaescu II cu 5,2 m adincime si o suprafata de 1700 mp. Alte lacuri mai mari din masiv sunt: Iezer (Iezerul Pietrosului) 3400 mp si 2,1 m adincime, Lacul Lala Mica cu 1550 mp si 0,4 m adincime, lacul Izvorul Bistritei cu 587 mp si 2 m adincime de unde izvoraste Bistrita Aurie, etc.