0-SALVAMONT: 0725 826 668 este un numar de telefon valabil pentru întreg teritoriul ţării, iar taxarea este la tarif normal si funcţioneaza 24 de ore, 7 zile pe saptamina, serviciu oferit de Vodafone, partener ANSMR. În caz de urgenţă, dispeceratul ia legătura cu cea mai apropiată formaţie salvamont de locul în care se află accidentatul, şi coordonează echipa spre locul accidentului.
Formatiile Salvamont care se ocupa de salvarea montana in Muntii Rodnei sunt cele din judetul Bistrita-Nasaud si Formatia Salvamont din Baia Borsa.
Telefon Salvamont |
Este bine cind se trimit semnale de avertizare pe munte acestea sa respecte "Codul international de semnalizare pe munte in caz de pericol". Acest cod a fost adoptat de Congresul Uniunii Internationale a Asociatiilor Alpine (U.I.A.A.), care a avut loc la Paris in iunie-iulie 1937 si a fost adoptat si folosit de turistii din toata lumea.
Semnalele emise in caz de pericol pe munte pot fi de trei feluri: luminoase, vizuale si acustice.
1. Semnalele luminoase: Noaptea se lanseaza cu ajutorul unei lanterne, a unui foc sau alta oricare alta sursa de lumina, iar ziua se pot face cu ajutorul unei oglinzi, cu petarde sau alte mijloace fumigene ori luminoas
2. Semnale vizuale: In afara de semnalele luminoase, se pot executa semnale vizuale prin fluturarea unei esarfe sau a altor obiecte de imbracaminte.
3. Semnale acustice: fluieraturi, strigate, lovirea unor obiecte metalice (bete de cort, ceaun, linguri, farfurii de tabla, etc.).
Lansarea semnalelor indiferent de natura lor se face astfel: cate 6 semnale, din 10 in 10 secunde, timp de un minut; intre grupurile de 6 semnale se face o pauza de un minut. Confirmarea că semnalul de alarmă a fost recepţionat se face prin 3 semnale pe minut, urmand un minut de pauza.
In cazul in care turistul aflat in stare de pericol se afla intr-un refugiu alpin sau in vecinatatea lui, da alarma ridicand fanionul rosu, aflat obligatoriu in dotarea adapostului.Toate cabanele trebuie sa aiba in dotare trusa medicala si sa constituie, in caz de accident, puncte de anuntare pentru interventii salvamont.
Cel care a recepţionat semnalul de ajutor, este obligat, după ce a răspunns după cod celui care le-a lansat să alerteze cea mai apropiată cabană, staţie meteorologică, orice altă entitate care ar putea transmite alarma mai departe catre salvatorii montani. De asemenea trebuie să anunţe grupurile cele mai apropiate de turişti care la rîndul lor, trebuie să transmită alarma, şi coordonatele locului de unde se cere ajutor, formaţiilor Salvamont, dacă este cazul, vînătorilor de munte, primăriilor sau posturilor de poliţie cele mai apropiate.
Este indicat ca cel care cere ajutor trebuie să continue să dea semnale pînă cind cei ce îi vin în ajutor vor ajunge la el; în acest fel, accidentatul poate fi reperat de salvatori. Se poate intimpla ca cel care a identificat semnalul de alarmă şi a dat răspuns că l-a recepţionat sa se accidenteze si el iar legătura cu cel care a dat alarma sa se piarda.